Friday, 7 March 2014

RailEurope

20140307-170253.jpg



Dah semakin hampir trip Swiss - London - Paris. Tiket yang beli dari RailEurope pun dah sampai. It was nice dealing with RailEurope walaupun ade hiccup. TAPI, hiccup on my side, and raileurope has kindly help through.

Once dah settled, did payment, 2 days later..yeay..Swiss Half Fare Pass and Train Tickets sampai. For this trip, Hane tak ambil Eurail or Swiss Pass. Lepas calculate, Swiss Half Fare Pass will save the most. Macam mana nak calculate & compare. Yes, kena buat research. Hane buat hypothetical purchase, info semua pun ambil dari raileurope. Memang hassle, but worth it!

Actually, some of the ticket boleh print at home. Tapi, memandangkan the Half Fare Pass kena post, so Hane pilih semua post sekali. Plus, same delivery charges. Alang-alang kan.

So, what I purchased via RailEurope. Train tickets

Swiss Half Fare Card
Paris - Geneva
Geneva - Bern - Interlaken
Interlaken - Bern - Zurich
Zurich - Paris
Paris - London
London - Paris

Tips (1) Etho, Eurail price is cheaper than the total point to point tickets, sila take note yang kalau ada Eurail, untuk fast train atau long journey train, kena book seat. and nak book seat tu NOT THAT CHEAP. e.g.

Book seat untuk 1 adult Paris - Geneva = Eur 50
Single ticket untuk 1 adult Paris - Geneva = Eur 30

Tips (2) Harga train tickets ini, macam harga flight tickets juga. Ada super murah, ada murah, ada mahal, ada super mahal. Through RailEurope, boleh booking tiket as early as 3 months earlier. Hane booking 2 months earlier. Itu pun tak dapat semua super murah price. So, plan and book as early as possible.

Tips (3) Harga tiket children berbeza-beza ikut country. Info ini pun ada kat RailEurope. Tak ingat exactly, tapi roughly untuk 6 years and below, train ticket is FREE. Neat huh?

Basically, banyak masa spent kat RailEurope website untuk planning ini. But, but, but...I enjoyed it. haha. Rasanya, I should open travel agency sebab suka sangat buat travel planning.