Monday, 22 July 2013

Dua

Dua topik hangat weekend baru ini


(1) Budak meninggal tertinggal di dalam kereta.
Walaupun kita rasa semua rasa sedih dan rasa tak mungkin la kita akan lupa pasal anak...tapi Hane yang memang jenis cuai juga ni, rasa tak mustahil juga. Kepala pusing pasal perkara lain, terus terlupa. Pengajarannya, sebelum naik/keluar kereta, kena baca doa or as Hannan pernah pesan baca "Bismillah.." banyak-banyak (maybe sebab dia tau bini dia takdelah alim sangat nak hafal doa naik/keluar kenderaan). Bila paused and baca doa ni, fikiran kita automatic clear..insyaAllah tak lupa ada anak di belakang, dan kereta/kenderaan pun selamat.


(2) Ashraff Muslim kahwin kali kedua.
Well, tak salah. Memang lelaki boleh kahwin empat. Cuma, sekarang ni...wife dah tak perlu sign borang kebenaran berkahwin, tetapi Hakim Mahkamah Syariah akan tentukan sama ada lelaki itu layak atau tidak untuk berpoligami (fakta di-update oleh hubby sebagai info..!!!) Ok, fair enough. Cuma ralatnya kenapa tak tunggu je keputusan mahkamah? and kesian juga kat no 2 tu kalau dia masih anak dara, tapi kahwin koboi di negara orang berwalikan hakim (correct me if i'm wrong)..lagi kesian kalau wali dia masih hidup. Well, that's love la kot. Dan peringatan kembali kepada semua wanita, kata-kata dari CDM Abang Lan.


"Hati-hati. Yang bujang anda sedang diperhati. Yang dah kahwin, suami anda sedang diperhati.."


Jom pakai Premium Beautiful dan makan BB Plus Collagen ..:)


xoxo
Hane Hassan
019 6210521

Thursday, 18 July 2013

My Anya Hindmarch

Bought my very first Anya Hindmarch.


Because I did not have any Anya handbag before, and because


the material and colour is TDF (well...at least for me la)


Enjoy ~


IMG_6109 IMG_6119 IMG_6120


Did a lil reading AFTER buying the handbag..phewww~ luckily I like what I read.


IMG_6125 IMG_6123


Moi :)


IMG_6131


Hannan not a fan of the brand tho~ But I think he approved this luxurious Ostrich material and colour. Waht do you think? Is this bag a keeper?

Friday, 5 July 2013

My First Chanel

HelloOoo.IMG_0497


Bought my first Chanel in April. A Chanel GST. Thank you Allah for giving me extra rezeki.


Thank you so much hubby for giving that nod of approval! But I know kalau takde extra income, nak masuk kedai Chanel pun no way hoze.


It started with this; menabung duit UNTUNG RUNCIT Premium Beautiful. Started in February, by April boleh beli dah..:)IMG_5053I truly LOVE this bag. It is practical for day and night.
Formal and informal. Jeans and slack! chanel gst_premium beautiful


chanel gst_premium beautiful


DSC_8288


DSC_8293


DSC_8300


It is actually almost the same size as my Prada Saffiano.


DSC_8305


DSC_8308


Moi ;)


IMG_0514


IMG_1241


I pray for more Chanels$s in the future. And WORLD PEACE of course. Amin.

Thursday, 4 July 2013

Let's Go Gold Coast!

Hello. Did you know? Pre-Premium Beautiful business, Hane adalah master planner travel sdn. bhd. Hane study di UK, jadi memang ada peluang untuk berjalan-jalan Europe. But, not backpacking. I don’t kow how to travel light. Haha. So, jom kita plan untuk ke Gold Coast, Australia.


So, let’s plan Gold Coast trip for two. Takkan nak pergi sorang-sorang.
Journey are made by the people you travel with” :P


Of course mula-mula cari cheap airflight tix. Well, 8 March 2013 till 15 March 2013 looks good and cheap. Bukan school holiday so should be cheap la.


Flight


RM2,506. Itupun kena budget berat beg. Balik ambil 30kg sahaja. Kalau MAS, for two pax dapat 60kg kotttt. Itu tak termasuk meals. That could easily be RM25/pax/journey = additional RM100


airasia_gold Coast2


RETURN AIRFLIGHT TICKET FOR TWO RM2,606


Accomodation


Let’s check out Agoda. OK, bila pilih hotel, Hane akan tengok


(1) Rating – ini mostly nak tengok cleanliness.
CANNOT.STAND.DIRTY.TOILET
(2) Location
(3) Price


So, baca review Hotel Grand Chancellor Paradise ni macam ok. Location central. Price wise ok la. Iyer, ada je hotel lagi murah, tapi nak pergi bercuti, relax, de-stress. Takkan nak ambil hotel ntah ape-ape, lagi pening kepala. Siap-siap kena keluar banyak lagi duit!


So, Hotel Grand Chancellor Paradise it is. Siap ada discount ok. From RM1,207.57 jadi RM317.43 per night!


hotel_gold coast2


 hotel_gold coast3


ACCOMODATION FOR 5 NIGHTS RM1,587.15


Attractions


Tourist attractions di Gold Coast selain the beautiful beaches of course la the theme parks.


VIP Pass


spongebob_seaworld_gold coast movieworld wetnwild_gold_coast


Ada VIP Pass – Movie World + Sea World + WetnWild Gold Coast for $109.99 per person approximately RM320 untuk seorang.


VIP PASS FOR TWO PRM640


Selain theme park, mesti nak pergi wildlife sanctuary. Pergi CWS ni, boleh PELUK KOALA..!!!!! Iyerla, KOALA bukan ada kat Malaysia kan. Nak masuk Wildlife Currumbin Sanctuary, $49 per person = RM140 untuk seorang.


cws_gold coastcws_gold coast_2


TIKET WILDLIFE FOR TWO RM280  


Food


Assume $50 per day. Cukup ke? Untuk 2 orang pula tu. Walaupun rasanya $50 tu is makan sandwich jer, bukan fine dining macam travel dengan PB..tapi takper la. Luckily, we both not fussy eater. Tuna sandwich pun ok.


$50 x 5 = $250 = RM730 so kita assume RM800 terus la ok?


BASIC MEAL FOR TWO RM800 


SHOPPING SOUVENIERS and all. RM1,000


So far total budgeted spending: RM6,913.15. Bundarkan jadi RM7,000


TOTAL BUDGET RM7,000


Nak! Nak! Nak! shopping handbag, baju, kasut etc, tapi…budget travel katanya.


Budget ada termasuk little shopping. Little sebab RM1000 tu = $340. Kalau masuk Hard Rock Café, sekali lalu je tu. So, mungkin la tak masuk Hard Rock.


But Hane bila travel suka beli t-shirt yang ada tulis nama tempat tu untuk family members as souveniers. Not Hard Rock tapi of course la good quality material. Kalau 1 t-shirt tu $20, 15 t-shirt = $300. 15 tu memang untuk diri sendiri dan adik beradik dan anak buah terdekat je tau. So, adalah balance $40 nak beli fridge magnet dan key chain.


Not bad right? RM7,000 to GOLD COAST for two. Hane sure ramai yang mampu! TAPI, ada banyak lagi yang perlu di-sort out kan. Yang paling Hane tak suka sebenarnya…..TRANSPORTATION. how to get thereAirport transfer? Macam mana nak pergi ke Theme Park? sewa kereta? Public transport? If public transport, route mana, timing? bus no etc etc. Ini punn kena ada extra $$$$$ Then, nak kena plan Itenaries lagi. Ohh.. Pening! Pening! Pening! Pening!


Tapi tetap nak pergi Gold Coast. Gold Coast memang salah satu tourist attractions. 10 juta tourist per year kotttt!!! And antara lokasi honeymoon yang popular! So memang Hane nak pergi at least once!


So, kalau dapat pergi PERCUMA of course la nak kan???


Jom...!!!!!!!


explore-cities-gold-coast-gold-coast


 Good thing company buka pakej ke Gold Coast. Jimat RM7,000 dan “desperate” travel. Desperate sebab banyak yang tak boleh. Berapa ramao yang "holiday" tapi sebenarnya asal cukup syarat je sampai tempat tu. Hehe, Hane been there, done that. Ishhh.. I cannot la. Not anymore.


Worst, ada orang budget travel, tapi balik bercuti..hutang makin banyak..!!!


Tapi dengan trip ini, do you know you can get


+ ALL INCLUSIVE 2 VIP PACKAGES TO GOLD COAST, AUSTRALIA +


+ SHOPPING MONEY DURING YOUR HOLIDAY +


FREE OF CHARGE


But, bukan setakat itu sahaja, ada


+ CONTINUOS INCOME, BEFORE DURING AND AFTER TRAVEL +
+ 6 FIGURES SAVING + DREAM CAR + DREAM HOME + DREAM LIVING


If you willing to travel for free, I am willing to guide you!


“Change your life, change the way you live”


xoxo
Hane Hassan
0196210521
hanehas@gmail.com

Tuesday, 2 July 2013

Salute to All Wife

Sekarang ini memang kebanyakkan wanita berkerja. Iyerla, kos sara diri semakin meningkat, kalau tak tanggung diri sendiri, siapa pula nak tanggung kita?


Dan bagi yang sudah berkahwin lain pula ceritanya.


Masa Hane nak kahwin dulu, my most favourite statement adalah “tak sabar nak kahwin and let husband supports me..” Well, Alhamdulillah, I got what I want. Itulah pentingnya doa..:) BUT, doa tak berapa habis. Hahahah. Memang Hane tak perlu keluar duit untuk barang-barang dan bil rumah, TAPI untuk shopping diri sendiri, perbelanjaan bekerja (lunch/transportation etc), my parents adalah tanggungan sdn. bhd. LoL. Well, nama pun berkerja kan. Itu pun tak cukup and terjebak juga dengan debt. Dulu la, sebelum jumpa biz PB :P


financialstress


Anyhowww, walaupun tak dapat supplementary credit card. But still, sangat bersyukur sebab bila buat biz ini, kerap sangat jumpa macam-macam kes. Ada isteri yang WAJIB contribute 40% gaji kepada family, ada 50%, ada 70%, ada 100%..malah ada 200%. 200% tu dah masuk category belanja rumah guna duit isteri, dan semua loan atas nama isteri. WAJIB tu maknanya kalau takde duit wife itu, maka makan pasir la family. Kalau dah begini, mana saving? Mana emergency money? Mana insurance? Mana education fund anak-anak? Parents?


Confirm perkara pertama yang terabai adalah perihal kesihatan dan kecantikan isteri tersebut.


Antara supplement dan kasut sekolah? Antara bedak muka dan baju anak? Antara baju baru dan barang dapur? Antara spa dan insurans kereta?


Wives akan ketepikan diri sendiri, dan utamakan keluarga.


Hane_premium_beautiful_Motherhood


TAPI, isteri yang tak sihat dan tak pandai jaga diri +_________________+
lain pula cabarannya kan?


Antara kurangkan perbelanjaan dan tingkatkan income, mungkin nampak lebih senang kurangkan perbelanjaan, kan?


BUT, a wife is also a woman. Perempuan yang disekat kemahuan memang EMOSI. Dulu, dalam usaha Hane mengurangkan perbelanjaan, nak pergi window shopping pun husband tak bagi sebab dia tahu kita takde duit untuk shopping dah. Nak borak-borak kosong tukar kereta, respond dia “awak mana ade duit..”


Aisshhh..geram ada, sedih pun ada. Nama jer berkerja Engineer O&G. Kerja pula that time dah nak masuk 5 tahun, yet financial tak stable juga. Saving sipi-sipi juga. Konon tolak gaji masuk ASB RM100 sebulan, itu pun korek-korek juga. Hahaha. Sentiasa fikir, kalau lah kerja aku ni ada paid overtime, memang aku overtime hari-hari! I don’t mind working extra hours to earn money. So Alhamdulillah dibuka peluang dengan Premium Beautiful business. Barulah saving account banyak masuk dan tak keluar-keluar. Dan account ASB itu since Hane start Premium Beautiful business, tak pernah keluarkan sekali pun..:) and now, I can save, I can shop and I can spend on my families as I pleased.


I am a happy woman which makes me a better daughter, wife and mother!


In my case, memang Hane spends a lot of money on wants, not need… So SALUTE to all wife yang tabah membantu keluarga. BUT please, please never stop taking care of yourself first! So that you can take care of others.


And to all wife yang memang berniat nak bantu keluarga and upgrade your life, here's your chance!


Gold Coast poster CO


Premium Beautiful Rebate is BACK! + Gold Coast Incentive Trip is ON


GREAT TIME TO START YOUR PREMIUM BEAUTIFUL BUSINESS


CHANGE YOUR LIFE, CHANGE HOW YOU LIVE!


We have only one life to live. Let’s live it to the fullest!


xoxo
Hane Hassan
019 6210521 | hanehas@gmail.com