Thursday, 11 October 2012

Membazir Kalori?

New term! Well takdelah baru sangat, cuma now ni pegang kuat-kuat term ini.

"Membazir kalori?" (yes dengan question mark!) is opposite "clean plate" club. Hane selalu guna bila nak makan atau tengah makan. Bila makan di luar kan selalu ade perasaan sayangggg kalau tak habiskan food. Especially bila kat Dome's or Chillies or Delicious. Sayangnya...!!! Tapi Hane akan tanya balik "is it worth the calories?" or "membazir kalori?"

Dalam satu hari,setiap orang kan ada keperluan kalori sendiri. Macam mana nak tahu boleh click sini. Nak lose weight sangat simple! Kalori IN less than kalori OUT! Sadly, nak naik badan pun senang juga, when calories IN > calories OUT. Jadi setiap kalori masuk sangat bermakna i.e. setiap yang kita makan/minum dikira!

Jadi, tak nak la membazir kalori "just because"

"just because it's expensive so got to finish it etho tak sedap sangat pun"

"just because i'm waiting at Starbucks i might as well order 1000 calories frappucino"

"just because i've already eaten a bite or even half, does not seem polite not to finish it"

My train of thots sekarang --> Sentiasa fikir "membazir kalori" tak makan/minum XXX especially kalau tak sedap. Setakat nak alas perut ok la. Kalau nak alas perut tak payah pun makan habis kan? what if petang ni nak makan sedap-sedap dengan Hannan? Better save for that!

Some might say, membazir. Well, lagi membazir bila kena diet with meal replacement, lagi membazir bila nak buat protein diet. Lagi membazir bila bayar gym fees, especially bila tak pergi pun. Lagi membazir kena beli baju dan seluar baru sebab yang ada sekarang ni tak muat. Etc etc, you get the idea.



Contoh tak nak membazir kalori. Duduk di PappaRich sebab tengah tunggu tukar tayar. Lunchtime. Sangat teringin nak makan laksa + dah lama tak makan. Tapi bila makan tak sesedap yang dibayangkan. Maka, jamah sikit sahaja.

Actually kalau tak nak membazir, tak payah la order terus kan. Tapi itulah, bila keluar tu sentiasa ade naluri "adventurous" nak "rasa" macam-macam. Hehe. So, take it one at a time :). Good luck with this tips, it is MIND OVER MATTER.

 


Btw, siapa follow instagram Marion Counter. Memang terbakar tengok betapa fitnya badan dia post-delivery.

Tuesday, 9 October 2012

How to burn fat

20121013-181834.jpg

Minus 7,700 calories = 1kg fat
Let's say everyday kita boleh cut back 300 calories, dalam masa 26 hari boleh kurang 1kg.

Nak cut back 300 calories? boleh guna trick ini dan of course amalkan pemakaian PB secara tepat! bukan semberono ajer

(1) Dapatkan size yang tepat dan teknik pemakaian yang betul. Size yang tak tepat akan menyebabkan rasa tak selesa, so last-last taknak pakai. Teknik pemakaian akan memudahkan nak pakai, nak pergi buang air kecil, buang air besar, nak buka. Jadi siapa kata pakai PB susah, *tough luck* anda berhak tahu dari PB agent anda!
(2) Mesti pakai sekurang-kurangnya 8 jam sehari
(3) Minum sekurang-kurangnya 2 liter air kosong sehari. Ini tak pakai PB pun kena amalkan ye
(4) Basuh PB sekurang-kurangnya 3 hari* sekali. Hari-hari PB serap toxin dari badan kita. Jika toxin asyik penuh terkumpul kat kain, macam mana nak terus berfungsi.

*dont be suprised, dengan infra red, tak basuh PB lebih 3 hari pun masih selesa pakai. Takde gatal-gatal. Tapi Hane recommend basuh at least setiap 3 hari untuk "purify" kan benang-benang PB. Barulah lagi effective untuk penurunan berat badan.

So, ambil average 1 bulan = turun 1kg.
10 bulan = turun 10kg. Lambat? Check balik berapa berat kita 10 bulan yang lepas. Jika mula sekarang, 10 bulan akan datang insyaAllah sudah kurang 10kg. Jika tidak, *jeng*jengg*jennggg* :p

Say YES to Premium Beautiful, Say NO to empty calories..!!

Get the latest promotion here

Contact me

Hane Hassan
019 621 0521
hanehas@gmail.com

Monday, 8 October 2012

The No 1 Corset x BB Plus Collagen


Annoucement 1:
FREE ONE BOX of BB Plus Collagen with every purchased of ONE SET of Premium Beautiful at discounted price.


GREAT OFFER: Starting price of Premium Beautiful set is RM1700!


Announcement 2:
For all online/offline health and beauty product sellers who have inquire about becoming BB Plus Collagen agent with ZERO capital, please check your email. And for those interested, please email me at hanehas@gmail.com. Attractive commissions and free marketing provided.


Announcement 3:
FREE 1 WEEK supply of BB Plus Collagen with every purchase of either one of these items -long bra, short bra, waist nipper and long girdle.


Why Premium Beautiful and BB Plus Collagen? Because these two products are selling like hot cakes!


Happy shopping


Hane Hassan
019 621 0521

Who Need Two TVs?

(1) Property Show Unit:
Hannan: "this is good investment, nak beli ke?"
Me: "yeah..hmmm..boleh la, beli je la. got iPad somemore.."

(2) Baby Store:
Me: "This is too cute..!! Comel kan? Nak beli ke? Macam dah banyak baju..tapi cute sangat. Beli je la.."

(3) Seng Heng: somehow, we buy our electronics from Seng Heng
Hannan: "Nak beli ke? nak beli ke?.."
Me: "Beli je la.."

So, #3 happened during the weekend. We already got Samsung 46" Smart TV but someone (i.e not me) thinks it looks small. EVERYTIME lalu Seng Heng dok kata, "should have taken the 55 inch" and i'd wonder why. Takde beza pun. We rarely watch TV.

So on friday, somehow i saw this offer on Groupon

[Up to 34% Off] Sony 55” BRAVIA Series Full HD 3D TV OR Sony 3D Blu-ray Player. Choose Blu-ray Player (RM399) / TV (RM6,888) / Blu-Ray Player + TV (RM6,999). Free Delivery to Peninsular Malaysia



and i forwarded it to Hannan. Check the TV price at Seng Heng is rm7999 so seems like a good deal. Almost bought the offer masa itu juga, tapi.. I'd say maybe we ought to go and check it out first at Seng Heng.

I have this uneasy feeling of buying major purchases online. If online but it has physical store, then it's ok. Like when i purchased Medela freestyle from fabulousmom.com. Plus, especially when we have experienced a problem with the 46" TV. There was a striking broken line in the TV. Luckily it was still under the warranty. Went to the store to lodge complaint, they came, inspected and the technician said he'll be coming back. He needed to order some spare part and will come to change it. 2 days later he came and changed the LED SCREEN. FOC. I thot he changed some small parts or wire but when the maid told me the technician changed the LED screen, memang rasa puas hati ada warranty. So imagine if we dont have the warranty! Or if we purchased it online. Cannot just storm up the store and complaint.

Price at Seng Heng with 5 yrs warranty is slightly more expensive, but once we were at Seng Heng we checked out other TV brand as well. Sharp Quottron is sharp but no Smart TV. Apparently we need Smart TV. dontaskmewhy.



Of course we revert back to Samsung with the SA high recommendation. lol. Apparently Samsung is #1 in LED TV Market. So kira sana kira sini, extended warranty 5 years, TV bracket etc etc, the price, i would say could get me a Chanel GST. Yes, i equivalent every major purchases with handbag.

So back to the question #3. Me, being very supportive wife or more to tired already with "should have gotten the 55 inch.." gave my blessing. And 50% contribution. which I could contribute to Chanel GST so awak better love me more! and now we live happily ever after.

Lesson learnt, just get the one that you want. Dont settle for less because you will end up with two TVs (or other items) and you wonder why you need two TVs (or other items). Maybe except for handbags. You definately NEED more than two.

Thursday, 4 October 2012

Kuantan & Gambang Waterpark {Entry Bergambar}

Last two weeks, sempena dah habis raya, pergi melawat rumah abang Hane di kuantan. Hari jumaat tu, awal-awal lagi nenek and atok dah kidnap Husna. So, Husna and tuti bergerak ke kuantan ikut atok & nenek. Hane & Hannan gerak lepas kerja dari KL. Tapi ok, best juga long drive dengan husband sahaja.

Main activity adalah melepak. Sabtu petang ke Taman Bandar. Pagi Ahad ke Gambang WaterPark. Entrance fee Gambang WaterPark agak murah juga. The rides ok la, lagi banyak and lagi tinggi di A'Famosa Melaka (juga lagi mahal).

[gallery]

Tuesday, 2 October 2012

9 months

Moi, today, 9 months after delivering my baby girl. I can finally fit comfortably into my pre-pregnancy shirt. Yeay~ Happy day. Thanks to Premium Beautiful :) Still need to supershrink my bottom half, but indeed, happppy day.



20121002-100749.jpg

How long did you take to fit into pre-pregnancy clothes? Hopefully tidak selama Hane!

Contact me for BEST PRICE and OFFERS on Premium Beautiful.

xoxo
Hane Hassan
0196210521

Monday, 1 October 2012

Tak Sempat Sarung PB?

Bangun pagi, RUSH mandi, RUSH subuh, RUSH bersiap, yes i know memang leceh nak pakai PB. Understood :p. No worries, Hane bakal share tips paling paling hebat sekali. MuahahahhaHa (evil laugh)

Tak sempat sarung PB?
Tips:
Step (1) Pakai je bra and panty biasa dahulu,
Step (2) Bawa PB Set anda dalam beg. Handbag, boleh. Beg laptop, boleh. Beg menyusu, boleh. Asalkan bawa ke office
Step (3) Pakai sahaja PB set di office

Jika masih tiada Premium Beautiful set, boleh contact Hane dan ask for BEST PRICE

xoxo
Hane Hassan
019 621 0521
hanehas@gmail.com