Thursday, 6 September 2012

Husna Birth Story Part 2

So, where do I stop? OK, so Dr. Tan decided to proceed with drip. Terus masuk labour room, and start drip.

0830 am: masuk labour room


0900 am: breakfast dulu. ate porridge rice.

1000 am: Dr. Tan masuk and pecahkan air ketuban. I thought it would be "ngilu"..tapi OK jer, in fact takde rasa apa-apa selain rasa air suam keluar. Before she left, she said "by petang ni should be dah boleh deliver" okie dokie. Still tak sakit at this time. Chillax~
Afterwards, nurse offers to inject painkiller. I kindly refused. cewah, berlagak. Sebab tak sakit lagi la..!

1030 am: rasa nak terkenc-, nurse letak macam besen but I cannot go. lepas 5 mins rasa tak selesa nak kenc- tapi tak kenc-, suruh hannan tanya nurse boleh tak nak pegi toilet, nak kenc- kat toilet..haha. Dengar dia tanya nurse tu kat luar, nurse tu cakap "manaaaa bolehhh.." haha.

1040 am: dah rasa sakit. Bila sakit terus rasa nak termuntah. sementara Hannan panggil nurse tu dah termuntah ke lantai. Nurse sampai dengan besen, tapi too late. and dia suruh habiskan je muntah ke lantai, nanti dia panggil cleaner. I'm sorry makcik! terus bagitau kat nurse dah start rasa sakit, oh no *_* nurse check dah 4cm. Nurse bagi the injection, lega~ It was not epidural. The next one if tak tahan, she'd give epidural.

1040 to 1105 am: tahan sakit, baca doa banyak-banyak, tahan sakit. I think at some point ade tertido. Boleh tido tu maknanya tak sakit sangat la eh? or injection tadi tu memang pain reliever

1105 am: dah tak tahan sakit..! suruh Hannan panggil nurse lagi. Plannya nak ambil epidural. Nurse kata dia check dulu. Oh, dah 10cm. Nurse terkejut sebab cepat sangat. Remember before doctor budget petang baru deliver? Nurse kata dah tak boleh bagi epidural. too late! dia bagi gas. sambil rushing keluar nak panggil Dr Tan, dia cakap "tahan dulu, jangan push.." errr..macam mana nak tahan? memang bila the contraction, rasa nak push.

1110 am: Dr sampai, la la la..seriously, sangat rilek la doctor-doctor ni kan? make the incision, sebab dah tahu baby besar kan and start la "pushing". before this tak pernah pergi pre-natal class, so belajar push masa tu juga. The nurse yang ada dalam bilik tu memang macam cheer leader ok, instructing and cheering.

1120 am: after 5 pushes (ini Hannan yang bagitau), selamat melahirkan baby girl. 3.5kg, well done me :) Alhamdulillah semua selamat.

And yes, it is true, delivered normal terus hilang rasa sakit. I can even fb-ing while waiting to be transferred back to my room. Alhamdulillah. All I can hear after that was nurse dok puji kulit baby bersih and siap tanya petua kat Hane. Since I was blur, tak paham actually apa yang bersih nya, dia tanya Hannan pula Hane makan apa masa mengandung. Seriously dia impressed and terkejut sebab baby sangat bersih. Hannan jawab "dia makan macam-macam.." lol.

Afterwards, rasa mengantuk sekejap. sebab banyak sangat sedut gas tu agaknya. dah nurse tu kata kalau sakit, ambil gas. over plak. But before tolak balik ke bilik, sempat breastfeed baby. In terms of pro-breastfeeding, I'd give PCMC 5 star rating. They really went all out to assist and make sure mommies can execute.



itu rupanya yang nurse tu maksudkan bersih. no that waxy-waxy thingy. Gambar ini memang baru keluar, tak lap apa-apa pun lagi. baru nak lap and wrap. and kesan yang ade tu pun terkena darah Hane. Anyway, Alhamdulillah, Hane pun takde berdarah sana sini. darah sikit macam luka paper cut sket jer sahaja.


Alhamdulillah for the easy delivery. 1120 am, weight 3.5kg, length 54cm, head circumference 33cm. Thank you to hubby yang sudi teman masa labour. Dulu-dulu beriya kata taknak, even masa tengah deliver pun duduk tepi taknak tengok. tapi lepas nurse and doctor beriya panggil masa "crowning" dia tengok la juga. Then bila dah lepas and dah selamat semua giler eksyen kat kawan-kawan yang belum go through lagi "dalam TV tu exaggerated jer..takde ape pun.." lol


Thank you to all family and friends who came visit and brought prezzies. This is half of the prezzies. Masa nak balik kena ada 2 kereta, one car just to bring all the prezzies home.


Semoga terus sihat dan murah rezeki ye Husna.

xoxo