Thursday, 27 September 2012

BB Plus Collagen, Cantik Luar Cantik Dalam

Terima kasih kepada yang order BB Plus Collagen walaupun Hane tak sempat nak promote lagi..:) sebabnya, tak lain dan tak bukan sebab sebelum ini tak cuba-try-test lagi. Jadi, setelah seminggu secara sukarela try BB Plus Collagen ini, dan sangat puas hati dengan hasilnya, barulah dengan senang hati nak recommend kepada u'olls..!!

Huh, collagen apa tu?
Collagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Ia merangkumi 30% daripada keseluruhan protein di dalam badan. Ia menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.

Kalau badan sudah hasilkan collagen, perlu ke ambil collagen supplement?
Perlu la! Macam protein-protein tisu yang lain, semakin usia meningkat, semakin slowwww tumbesaran/penggantian tisu. Cuba bezakan kalau kita jatuh 10 tahun lepas dengan kalau kita jatuh sekarang. Mana lagi lama nak baik? Mana lagi lama kesan lebam itu nak hilang? Jadi, pengambilan collagen boleh merangsang menguatkan collagen yang sedia ada DAN merangsang pertumbuhan collagen baru.

atau jawapan ala-ala scientist, faktor penuaan luaran dan dalaman boleh merosakkan fiber protein, fibroblas dan vitamin yang diperlukan untuk merangsang penghasilan kolagen. Kekurangan kolagen adalah antara faktor penyebab terjadinya proses penuaan kulit.



Fungsi collagen please..

menghasilkan asid amino penting seperti :
: lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
: hydroxyprolin- memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan tulang glisin -melembapan kulit.
alanin, prolin
: asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan kulit lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
: arginin - memudahkan tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.

Selain itu, collagen juga
: mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
: melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif
: menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
: menampung air dalam tubuh.
: meningkatkan penyerapan kalsium.
: menguatkan salur darah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
: meningkatkan isyarat induksi
menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik

Jadi, bila kita ambil BB Plus Collagen, dapat menegang,menganjal dan melembapkan kulit. dan benefits yang lain juga seperti kat atas. Tapi Hane minum sebab nak kulit yang lebih glowing..:)

Banyak kan collagen di pasaran. Nak pilih yang mana?
(1) Pilih collagen dari sumber ikan.
(2) Pilih collagen dari sumber ikan yang dihidrolisis.

20120927-134126.jpg

IN SHORT, pilih la BB Plus Collagen. Thank u very much :p

Ikan? Collagen ini rasa ikan la?
Sila jangan buat fitnah. Collagen ini ada tambahan roselle. Roselle bukan sahaja tinggi vitamin C, rasa pun sedap. Kalau tak pernah rasa air roselle, rasanya macam air ribena.



 

Apa beza fish collagen dengan yang lain-lain?
First and most importantly, HALAL. At least BB Plus Collagen ini halal la. Boleh refer kat table bawah ini untuk perbezaan yang lain.

20120927-134934.jpg

Bagaimana BB Collagen berfungsi?
REPAIR.REBUILD.RENEW

20120927-135135.jpg

Kelebihan BB Plus Collagen?
1. Dos yang Efektif. Hanya 1 paket (5g) setiap hari
P/S: lebih dr 5g – badan kita akan terus kumuhkan keluar
2. Kandungan peptida kolagen yang tinggi. Proses hidrolisis menghasilkan peptida (3k saiz Dalton) yang sedia diserap
3. Selamat. Bebas daripada bahan beracun (itulah sebabnya kolagen ikan laut dalam yg terpilih)
4. Perlindungan antioksida tambahan. Jus blackcurrant mengandungi anthocyanin untuk melindungi kulit muka dan badan drp sinaran UV dan radikal bebas
5. Anti Alahan dan Anti Radang. Ekstrak biji anggur dengan OPC (oligomeric proanthocyanidins) mengurangkan ketidakselesaan kulit serta menggalakkan penyembuhan kulit.
- di pasaran setakat hanya ada 2 jenama yg mengandungi OPC dan salah satu darinya adalah BB Plus Collagen
6. Ko-faktor tambahan. Vitamin C dan Roselle menguatkan rantaian kolagen (penjual kolagen lain di pasaran biasanya akan offer vitamin C juga utk diambil sekali)
7. Mencerahkan kulit. Serat epal dan inulin (serat diet) menggalakkan pencerahan kulit.
8. Manfaat Tambahan. Peptida kolagen ikan adalah sumber Kolagen Jenis 2 yang membantu mengurangkan kesakitan akibat osteoarthritis.
9. Rasa Enak. Rasa enak campuran 100% jus blackcurrant dan jus roselle, tiada bau ikan
10. Tanpa Gula dan Kolesterol. Gula gantian semulajadi dengan Indeks Glisemik yang rendah, sesuai untuk para diabetes. Juga sangat sesuai untuk mereka yang tengah ber-diet!

Ingrediants BB Plus Collagen
Hydrolized marine collagen, grape seed extract, Vitamin C, roselle juice powder, blackcurrant juice powder, apple fiber, inulin.

Bagaimanakah BB Plus dapat membantu mengurangkan ketidakselesaan penyakit sendi?
Peptida kolagen ikan adalah sumber Kolagen Jenis 2 yang baik dan merupakan komponen utama dalam rawan untuk membantu mencegah keradangan yang disebabkan oleh rheumatism and osteoarthritis.



Harga: RM180/box
1 box = 20 sachets
Cara minum: Campurkan 1 sachet ke dalam air (NO HOT WATER!). Kacau or better yet, shake, shake, shake dan minum. Recommend minum sebelum makan atau sebelum tidur.

Untuk best price dan offer, boleh contact Hane.

xoxo
Hane Hassan
0196210521
hanehas@gmail.com

Saturday, 22 September 2012

Testing Wordpress App

20120922-104911.jpg

Wedding at Marriot Putrajaya. Love their huge mirror and super clean restroom :)

Thursday, 20 September 2012

Kecantikan di Muka Wanita

Found this on FB. Thot i'd share this here :)

Muka wanita nampak berseri, jika licin di bahagian dahi
Muka wanita nampak cantik, jika alis matanya lentik
Muka wanita nampak memancar, jika matanya bersinar
Muka wanita nampak anggun, jika punya hidung mancung
Muka wanita nampak ghairah, jika punya bibir merkah
Muka wanita nampak manja, berlesung pipit di mukanya
Muka wanita nampak riang, jika punya dagu panjang
Muka wanita nampak bersih, jika punya gigi yang putih
Muka wanita nampak indah, jika pipi berwarna merah
Muka wanita nampak ceria, jika rambutnya bercahaya

Good news is semua pun boleh dicapai dengan penjagaan dan penataan diri :) Seriously, go to facial, ambil supplement, ambil collagen (i recommend BB Plus) pakai good and suitable skincare, make up, belajar tips and trick make up, minum banyak air mineral, buat hair treatment, see dentist, do teeth whitening, should be boleh cover dah items kat atas. Except lesung pipit la. If you are not born with it, thats it la. Tapi nak manja, SMILE manja-ly pun ok.


Not so good news, caring and maintenance is EXPENSIVE. Itu baru untuk muka ye. One of the reason I do Premium Beautiful biz so that I can afford all of the above. Stress-free and worry-free bila nak spend untuk diri sendiri. Plus, company memang keluarkan product yang memang Hane pakai (selain Premium Beautiful of course) e.g. Maharani, untuk kesihatan dalaman, Celgynic untuk kuku dan rambut, Lactolite untuk detox dan terbaru BB Plus Collagen, untuk kecantikan kulit. Dapat harga ahli, dapat bonus, share the goodness of the product, dapat earn money. So, sambil jaga diri, make money too. I like :)

xoxo
Hane Hassan
0196210521

Thursday, 13 September 2012

Bateri Aiman Rindu Atok

You know those time when you look at watch and cant believe

(A) what?? it is already ___ o'clock - usually when you are having fun
(B) what?? it is still _____ o'clock - usually on monday morning

so, was having dinner/supper at kitchen when I look at the wall clock and cant believe the time. My immediate response to Hannan was

Me: Bateri jam ni rosak. ye ke dah pukul 10?
Hannan: eyhh tolong sket. saya beli bateri aiman rindu atok.
Me: huh?
Hannan: bateri-aiman-rindu-atok

I found it funny, because I always make fun how the boy in the radio-ad says that line.

Thank you for reading snippet of our "adventurous" life

Tuesday, 11 September 2012

Annas Easkey x Hane Hassan


Makeup by Chika, dress by Syomir Izwa
Hannan cakap cantik....! *blush* thanks Annas :)

Monday, 10 September 2012

Tesco Wonders

We rarely, by rarely I meant NEVER bring Husna out for grocery shopping. Or for that express shopping at Tesco/Giant/7Es or any supermarket. Why? Simply because we dont have to. On Friday, we went for Sime Darby open house then hantar Hannan for friday prayer. In the meantime, we went to Tesco to get some necessities for Hannan for travelling to Rusia (read: maggie mee) ;p.


I can fit into my Uluwatu kebaya already..BIG SMILE! Paired that with palazzo pants from kedai-across-Arzu-KLCC and tudung malas. Am not wearing PB in this picture. 


This might be the second or 3rd time of her life (cewah..) she's in Tesco galore. So no wonder she looks sangat curious.



Yes, i know..mismatch of headband and dress. Takpelah, colour blocking kan sOoo IN sekarang ni kan? kan?


xoxo
Hane Hassan
019 621 0521

Thursday, 6 September 2012

Husna Birth Story Part 2

So, where do I stop? OK, so Dr. Tan decided to proceed with drip. Terus masuk labour room, and start drip.

0830 am: masuk labour room


0900 am: breakfast dulu. ate porridge rice.

1000 am: Dr. Tan masuk and pecahkan air ketuban. I thought it would be "ngilu"..tapi OK jer, in fact takde rasa apa-apa selain rasa air suam keluar. Before she left, she said "by petang ni should be dah boleh deliver" okie dokie. Still tak sakit at this time. Chillax~
Afterwards, nurse offers to inject painkiller. I kindly refused. cewah, berlagak. Sebab tak sakit lagi la..!

1030 am: rasa nak terkenc-, nurse letak macam besen but I cannot go. lepas 5 mins rasa tak selesa nak kenc- tapi tak kenc-, suruh hannan tanya nurse boleh tak nak pegi toilet, nak kenc- kat toilet..haha. Dengar dia tanya nurse tu kat luar, nurse tu cakap "manaaaa bolehhh.." haha.

1040 am: dah rasa sakit. Bila sakit terus rasa nak termuntah. sementara Hannan panggil nurse tu dah termuntah ke lantai. Nurse sampai dengan besen, tapi too late. and dia suruh habiskan je muntah ke lantai, nanti dia panggil cleaner. I'm sorry makcik! terus bagitau kat nurse dah start rasa sakit, oh no *_* nurse check dah 4cm. Nurse bagi the injection, lega~ It was not epidural. The next one if tak tahan, she'd give epidural.

1040 to 1105 am: tahan sakit, baca doa banyak-banyak, tahan sakit. I think at some point ade tertido. Boleh tido tu maknanya tak sakit sangat la eh? or injection tadi tu memang pain reliever

1105 am: dah tak tahan sakit..! suruh Hannan panggil nurse lagi. Plannya nak ambil epidural. Nurse kata dia check dulu. Oh, dah 10cm. Nurse terkejut sebab cepat sangat. Remember before doctor budget petang baru deliver? Nurse kata dah tak boleh bagi epidural. too late! dia bagi gas. sambil rushing keluar nak panggil Dr Tan, dia cakap "tahan dulu, jangan push.." errr..macam mana nak tahan? memang bila the contraction, rasa nak push.

1110 am: Dr sampai, la la la..seriously, sangat rilek la doctor-doctor ni kan? make the incision, sebab dah tahu baby besar kan and start la "pushing". before this tak pernah pergi pre-natal class, so belajar push masa tu juga. The nurse yang ada dalam bilik tu memang macam cheer leader ok, instructing and cheering.

1120 am: after 5 pushes (ini Hannan yang bagitau), selamat melahirkan baby girl. 3.5kg, well done me :) Alhamdulillah semua selamat.

And yes, it is true, delivered normal terus hilang rasa sakit. I can even fb-ing while waiting to be transferred back to my room. Alhamdulillah. All I can hear after that was nurse dok puji kulit baby bersih and siap tanya petua kat Hane. Since I was blur, tak paham actually apa yang bersih nya, dia tanya Hannan pula Hane makan apa masa mengandung. Seriously dia impressed and terkejut sebab baby sangat bersih. Hannan jawab "dia makan macam-macam.." lol.

Afterwards, rasa mengantuk sekejap. sebab banyak sangat sedut gas tu agaknya. dah nurse tu kata kalau sakit, ambil gas. over plak. But before tolak balik ke bilik, sempat breastfeed baby. In terms of pro-breastfeeding, I'd give PCMC 5 star rating. They really went all out to assist and make sure mommies can execute.



itu rupanya yang nurse tu maksudkan bersih. no that waxy-waxy thingy. Gambar ini memang baru keluar, tak lap apa-apa pun lagi. baru nak lap and wrap. and kesan yang ade tu pun terkena darah Hane. Anyway, Alhamdulillah, Hane pun takde berdarah sana sini. darah sikit macam luka paper cut sket jer sahaja.


Alhamdulillah for the easy delivery. 1120 am, weight 3.5kg, length 54cm, head circumference 33cm. Thank you to hubby yang sudi teman masa labour. Dulu-dulu beriya kata taknak, even masa tengah deliver pun duduk tepi taknak tengok. tapi lepas nurse and doctor beriya panggil masa "crowning" dia tengok la juga. Then bila dah lepas and dah selamat semua giler eksyen kat kawan-kawan yang belum go through lagi "dalam TV tu exaggerated jer..takde ape pun.." lol


Thank you to all family and friends who came visit and brought prezzies. This is half of the prezzies. Masa nak balik kena ada 2 kereta, one car just to bring all the prezzies home.


Semoga terus sihat dan murah rezeki ye Husna.

xoxo

Wednesday, 5 September 2012

Weekend Raya #1

Title cam busy je ye dak? Tapi takde penuh dengan open houses pun. Yang bestnya weekend raya #1 ini sebab long weekend. MERDEKA!


Jumaat, rilek and rejuvenate.


Sabtu, syira's open house.
(gambar di rumah sendiri, sebelum pergi. kat rumah orang tak sempat nak bergambar) 


Afterwards, blank tak tahu nak pergi mana. Nak pergi the other open house macam dah terlambat. So alang-alang kat KL, Hannan ajak tengok showroom Saville @ Melawati. Nak tanya progress updates and all.


Sampai kat situ, rupa-rupanya show unit untuk Saville @ Melawati sudah berganti dengan Saville @ The Park. Remember I got the invitation before? Hmmm..tengok-tengok macam menarik. Bumi lots still ade few vacants. Location-wise, strategic, I would say. At Parkhill, Bangsar. Rent-able. Because if we purchase this, it would be for investment.



Masuk show unit, cantiknya..! Creative sungguh ID. Tanya harga ID, memang patut lah creative..:p The layout is more open and looks bigger than Saville @ Melawati. We fell in love. Now, the question is to buy or not to buy?


Bumi enjoys 5% discount, so we only need to put down another 5%. And, since I already have purchased Saville @ Melawati, there might be the possibility of promotion "buyer-get-buyer" with cash reward of RM6,888.


Mampu, insya-Allah mampu. Afterall, bukan kena serve the loan 100% immediately pun. Not until 2015. Tapi...we just would like to have comfortable buffer in our finances because we've been talking about purchasing another car. And by car, Hannan is referring to continental, preferably German-made ;p


For booking, we only need to put down rm10,000 and can settle the rest of the deposit during S&P signing. Hmmm..nak beli ke tak beli? Dah nak swipe je that rm10k, hehehe, now I know the joy of having zero balance credit card. In case of "emergency".. Anyway, I think this condo will be a good investment, Hannan thinks it'll be good investment, so why not? Tapi kalau tiba-tiba esok nak beli kereta, howww? So, apa-apa, balik dulu la. Mandi, sembahyang, kira-kira, fikir dulu.


Pilih-pilih unit dulu.


This is for Block A. Green stickers indicated SOLD.



Unit A and Unit B


Ahad. Wedding at Menara TM. Macam ada jodoh la pula. Sangatlah dekat dengan location Saville @ The Park. So before we went to the wedding, we went and have a look at the site. Yes, the location is happening. And from that site to Menara TM pun dekat, towards Midvalley less than 10 mins, has LRT Putra, University Station, should be no problem if we were to rent out, insya-Allah. Yet still undecided nak beli ke tak. So pergilah makan kenduri kahwin dulu.


So, at kenduri kahwin, dah nak balik discuss a little more about this. Phewww..buying property is not that easy huh? banyak kali bincang dah ni. Lastly decided, ok la jom tengok sekali lagi. Tapi...Saville office itu sederet dengan volkswagen showroom. Sempat la pulak masuk showroom volkswagen. aiseh, Hannan been eye-ing volkswagen cc. satu hal la pulak. Takkan at the same weekend nak beli condo and volkswagen? Plus, i prefer BMW.



Ok, now back to Saville office. Last night ingat nak beli level 2 but level 2 tu nanti menghadap bumbung rumah orang. tengok-tengok unit availabe, not that many choices left that is within our budget. and minta the sales person confirmkan about cash reward rm6,888...turned out, takde..! itu kalau recommend for Saville @ Melawati. So, if you are purchasing Saville @ Melawati, please contact me before you buy. We can share-share ;p.


Tapi..rupanya ade other promotion. Namely "Loyalty Programme" That one if you have purchased previously from Metro Kajang, you are entitles to enjoy 1.5% off from total property price. Now say whattt??


Downpayment 10%
less Bumi discount 5%
 less Loyalty discount 1.5%
So, we only need to pay 3.5% for the downpayment! Cool huh?


So, ambil je la. We picked other unit at level 15. Tinggi sket, baru ade feel condo..:p Thank you for reading this long entry. If you are here to find details about Saville @ The Park, I intended to make another entry about Saville @ The Park


Husna: yeay, saya berjaya dapat condo. Tak sia-sia datang tempat "can-touch-nothing" ini 2x.


Day Before Raya, Congrats K.Ida

On Saturday, just as we were preparing to go back to Melaka to start off our Raya holidays, heard a good news that cousin Ida delivered her baby already. Oh, after being a mommy, newborn news is somewhat a happy news. Before this, takde perasaan pun.


Got baby?
"...yeay.."
*_____*


Maybe because now i know the "labour" process and of course the smell of newborn. Their youth! only seconds/minutes/hours/day old. If only can transfer that youth to me everytime I smell them, I would linger around labour room. Hehe.


Anyway, congrats kak Ida on your newborn




[caption id="attachment_318" align="aligncenter" width="336"] on the way to kpj with the not-so-baby baby[/caption]


xoxo

Monday, 3 September 2012

Husna Birth Story Part 1

I have been enjoying reading friends' birth stories. Some are err..menakutkan, some are so touching. I just thot i'd write down mine before I forgot because I would say I had rather easy first born delivery, Alhamdulillah..:)

Saturday, 03/12/11 went for my 38th week checkup. Not so good news, my weight increase like +2kg from my previous visit, which was like a week before..huhu, then Dr. Tan scan my baby and she already weighted 3.8kg, oh nooOo..! the weight increase exponentially. doc was worried that by the 40th week, the baby will be 4kg++ and normal delivery would be difficult and chances for surgery was high. As much as I was scared of delivering normal, i heard worst stories about caesarian aftermath, so kalau boleh memang nak normal. Doc checked my opening, and already 1 cm. She was so happy. She said, "OK, you can admit for delivery this monday..." and I was so blurr, err so hurry? and actually i had this picture of delivering baby, u know, i woke up in the middle of the night, feeling pain in the stomach, hannan rushing me to hospital..damn, nasib baik tak pernah buat drive test from rumah ke pcmc lagi. anyway, doc said better not even wait for another week. My baby was so very happy and comfy inside mommy tummy that she was growing exponentially.

Dr. Tan explained that I would be induced for labour. I only heard/read about induced because the baby was late, not early induced. But then, I was not the most knowlegable mommy to be. She gave me the admission letter for me to "check-in" on Monday evening.

So, i had saturday afternoon and sunday to pack, and boy, we packed a lot. Macam pergi check in hotel. 1 bag for me, 1 bag for baby and 1 bag for Hannan. Hannan even bawa workwear (in case he wants to go to office before delivery? during delivery? after delivery? i donnnnnt even know.!) Doc did alert that if I feel any pain during the weekend to just go straight to the hospital, but throughout the weekend, i felt fine just nervous thinking about monday.

Monday, 5th we went to work. Yes, i actually went to work that day. But when people asked me "bila nak beranak.." instead of "tentative 11/12.." i'd replied "malam ni.." how cool was that?? and yes, people did not expect that answers actually. So, sempat lah settlekan urusan kerja and applied cuti, bye-bye sana sini. Afterwork, guess what? I went to stockist, haha, sempat lagi. Because during the weekend got PB set orders. So same Q&A at the stockist too, sempat belajar few delivery techniques and doa-doa hendak bersalin. But when madam said "ooh hari ini takde baby, esok ada baby.." oh my..that time it hit me. Esok ada baby. Monday, no baby. Tuesday, got baby.

Next, i went to KLCC to post the PB set and met Hannan. The "check in" time was 9.30pm. So for my dinner before delivery, I had salmon at Ben's, KLCC. Been eating lavishly during pregnancy hehe, no wonder baby was growing happily. But during dinner, all the time we kept thinking, ooOh, lepas ni nak pergi serah diri.

Checked in PCMC. Since we already got the admission letter from Saturday visit, the process was brief. Remember that we packed a lot? Haha, sampai sana tau malu. We did not carry all the bag at the same time. Mula-mula bawa my bag and baby bag, then Hannan came down and took his bag. The staff nurse came in and prep me. Checked my opening and it was still 1 cm. Apparently, 1 cm opening is nothing y'all. You could go with 1 cm for weeks! She told me that she was going to insert the pill to induce the labour around 12pm. So tick tock tick tock, I was bored. But good thing was I got time. Time to call my mom and my MIL. To ask for forgiveness. a'ha..tau takut! Salam raya pun tak syahdu macam ni tau. and of course la minta maaf from Hannan. I think I did threaten him to forgive me and halalkan makan minum.

The staff nurse did give warning that I'll feel the pain through the night, but rest assured that she'll keep checking up on me. thank God. Earlier, someone was thinking nak tumpang tidur kat katil, pffttt. Luckily nurse is checking up on me However, I slept soundly throughout the night. No pain. When the nurse came in the morning, she was also suprised and said that I slept really well. Not affected by the pill at all. err...wowww?

She checked my opening, roughly 1.5cm and while her hand still inside of me, the nurse said..hmmm let me help you. Godek-godek, "ok, it is 2 cm now" The progress was very slow. That time I was like huh? 1.5cm - godekgodek - 2cm. But afterwards I started to feel little pain like the starting of period pain. So the next step was to confirm with Dr. Tan whether to insert another pill or go straight to labor room and put me on drip, which was supposed to make the labor process faster.

Okiess, to be continued to Part II