Thursday, 7 July 2011

Melancong Sendiri? Behind the Scene

Demam Hong Kong baru reda, la la la~ company already announced that the next trip will be to Holland+Belgium and of course ada 1 free and easy day which we plan to go to......PARIS..!!!

nak ikutkan, Hane sudah bercuti di Prague+Amsterdam baruuu je last year. Lalu la Belgium otw ke London by train. oooh, btw, trip ini la yang Hannan asyik cakap dia spent rm15k tu. itu tak termasuk flight tix dia ke Europe. and we went with another friend so kira expenses split by 3 la..anyhow...apa la nak heran sangat kan sebab dah pernah pergi ke Holland tu?

tapi...experience dari Hong Kong, pergi melancong TAJAAN & JAGAAN company..ohEmmmgeee...taknak dah lepaskan peluang melancong FREE with 5-star treatment..! beza yang sangat berbeza..!!!

dari KLIA lagi, Ah Sa (the tour leader) dah arranged kan semua, siap tak payah risau nak check announcement board kat lane mana nak check in..


 ini masa baru sampai Prague, travel sendiri, naik public transport sendiri la ye...dalam coach di Hong Kong, ada Judy, Judy ini our local tour guide. so sepanjang journey, Judy akan tunjuk and terangkan tentang tempat-tempat menarik yang kami tengah lalui..best kan? takdelah blurr sangat naik bus tengok view sekeliling, informative la juga.


naik public transport ke Hotel, lepas naik bus ni kena tukar metro then dari metro station kena cari-cari lagi kat mana hotel. The hotel is very nice but of course not 5-star la...Pergi melancong dgn biz PB, chartered bus sudah sedia menunggu, hantar sampai depan hotel 5-star


and..dalam bus lagi Ah Sa dah bagi kunci bilik hotel..!! no need to check in ourselves


we stayed in the room while kerol had the living room and pull out sofa.. sharing is caring, ahaks




inilah rupanya travel sendiri ye, tengah tunggu makanan kena study map..!


apatah lagi di tengah jalan dan kena alert kat mana stop masa dalam bus/tren/tram.


tapi still berhenti kat stop yang salah..hehe, kena jalan kaki lagi..masa kat Hong Kong travel with company, dah la tak payah risau pasal itenaries and  transport..nak pergi mana-mana, sampai depan pintu coach driver hantar..dah penat jalan-jalan shopping, tak payah risau nak check mcm mana nak balik, coach sedia menunggu..and of course save duit on transportation meaning more $$$ to shop (for souvenirs)


ok, kami takde la berjimat cermat sangat dengan food, actually at Prague, agak murah and meriah juga la makan but all vege or seafood sahaja la. Unlike pergi Hong Kong, company dah booked Halal restaurants. makanlah segala ayam, daging dan kambing tanpa was-was..and nak pergi makan pun of course berhantar dengan coach.


and yes, sebab tiada advance booking, punya lah panjang barisan nak masuk Van Gogh Museum ni.. dah la kena bayar sendiri pulak tu, tak kuasa nak tunggu etho dah penat-penat tukar tram nak sampai ke sini...ahaks..ambil gambar depan muzium pun jadi lah.. 


and ini gambar dalam Prague castle. of course entrance fee sdn bhd la kan, bukan macam pergi Disneyland Hong Kong, and notice the giant handphone? no, itu bukan handphone Hane. itu audio tour assistant sebab kedekut jimat nak join tour group or hire tour leader. kalau pergi dengan company ni, mesti all provided and covered..!!

All in all, memang best trip ini..gila tak best, husband belanja pergi dan berjalan-jalan di Europe. cuma...... nak tunjuk perbezaan antara travel sendiri dengan travel with company. that's all.

those interested the next trip to Holland and Belgium, FREE + all expenses covered + 5star treatment,
do contact me occay..

Hane Hassan | 019 621 0521 | hanehas@gmail.com |