Wednesday, 16 March 2011

Saya Bebas Hutang..yeay~

"Arguments about money hamper many marriages. In fact, couples fight about money twice as much as they fight about sex, according to a survey."

further reading....artikel ini

Saturday, 12th March 2011

The dreaded conversation between husband and wife.


Him: berapa balance credit card awak?

Me: adela……sikeettt sana sikeeet sini

Him: berapa..?? jangan nak tipu..saya tau

Me: (kalau tau tanyer nape?) errr....maybank 6k, hsbc 8k…

Him: Ya Allah..ape yang banyak sangat..beli ape? Tak nampak ape pun

Me: saya pun tak tau saya beli ape..bukan salah saya (err..salah sape la pulak kan?)

Him: bak sini credit card awak tu..awak settlekan semua baru saya bagi balik

Me: nnt saya nak belanja mcm mana? nk bayar minyak keta sume..

(huhu, isi minyak lori ke??..hahaha)

Him: apa yg awak belanja nyer? Makan saya bayar, shopping saya bayar..either awak bagi saya cc awak or lepas ni semua awak bayar sendiri

Me: *oh nooo..tak nak bayar tapi tak best nya takde credit card..sedih mode* amik aaa.. *takpe..leh guna duit acc saving lak utk shopping…*

pelamin anganku musnah apabila...


Him: Awak make sure settle kan semua..selagi tak settle, satu barang pun jangan beli..

Me: KEJAM..!!! (dalam hati je of coz..)

Wednesday, 16th March 2011

Alhamdulillah… yeay to me sudah selamat SETTLE-D semua credit card debt after banyak tangguh sana sini sinun..hehehe, memang ade duit dalam account saving from ber-biz Premium Beautiful ini tapi seronok tengok duit banyakkkk dalam account..so al-jakun sekejap. Alhamdulillah jumpa biz ini, kalau tak 5 tahun pun tak settle agaknya..bila fikir balik, hubby reaction pun sangat mild..hahaha maybe kurang stress sebab yakin* wife dia boleh generate income untuk bayar semua...

Hukhuk, tapi kurang la duit tabung shoppingku ke Hong Kong….oh, takpe, HK bulan 6, sempat nak top up duit shopping...!!

*self proclaimed..hahahaha

OK, ini ada artikel menarik untuk yang pasangan suami isteri, cewah..pandai la plak nak suruh orang lain baca artikel kewangan..hahaha...

How to Make Your Marriage Secure Financially

Jangan sampai "till debt do us part" - peringatan untuk diri sendiri sebab hubby sangat sensitive bab duit sebagaimana wife dia sensitive bab kahwin dua + berat badan + warna kulit + skill memasak etc


mari menabung..?? hehe..oooh..tak sabar lak nak tido malam ini, kalau tak berhutang ni tidur lebih lena...ye ke??


Semoga kami dirahmati selalu..Amin

Tuesday, 15 March 2011

Premium Beautiful Mahal...???

Utusan Malaysia Online - Bicara Agama - Kaedah Penentuan Harga Dalam Islam

Follow up from Saturday morning discussion with hubby. Al-kisahnya, ada customer minta harga Premium Beautiful ter-sangat murah, punyalah nak tolong customer, kira-kira la harga yang paling murah boleh dijual. tapi harga yang diminta tu, hane pun bukan saja tak untung satu sen, rugi ada lagi kalau jual dengan harga tersebut.  Rupanya si pembeli ini ada penjual-X offers Premium Beautiful dengan harga ter-sangat murah kepada dia.

Memandangkan harga set Premium Beautiful ini sering menjadi pertikaian orang ramai, Hane terfikir la juga apa sebenarnya guideline penentuan harga dalam Islam. Maka, once in a blue moon, ahaks, berdiskusi la dengan hubby topic ilmiah (terasa bijaksana di pagi sabtu..)

Hasil discussion (more like Hane soal dia jawab je sebenarnya), hubby kata penetapan harga mengikut pasaran..! kalau jual murah sampai rugi, bukan sahaja menzalimi diri sendiri malah menzalimi peniaga lain juga..then dia ade la quote cerita Nabi & harga kobis kat pasar yang tidak berapa meyakinkan wife dia tapi dengar je la..hahaha

Anyhow, Hane cari la sumber yang sahih..huhu, so come across the above article. Pengajaran dari petikan ayat Al-Quran dan Hadis dalam artikel ini adalah

#1 Harga ditentukan oleh pasaran dan Islam mengharamkan kezaliman. Premium Beautiful ini dikeluarkan oleh satu syarikat sahaja, jadi  syarikat sudah menetapkan harga kepada usahawan, jika ada pula yang menawarkan harga yang tidak wajar (contohnya terrrr-lebih murah dari harga yang ditetapkan), anda sebenarnya sudah menzalimi usahawa lain.

#2 Tiada nisbah keuntungan di dalam Islam. Dibuktikan bahawa keuntungan melebihi 100% pun dibenarkan dalam Islam.  Jadi, jangan cetek pemikiran buat calculation kos kain + upah jahit = harga baju..apakah????

#3 Jika sesuatu barangan mempunyai Value Added yang tidak dimiliki oleh pesaing, boleh untuk menaikkan harga barangan tersebut di atas harga pasaran. So apa valued added Premium Beautiful? Oooh banyakkk, antaranya, Premium Beautiful ini ialah berteknologi FIR, fabric berkualiti tinggi menggunakan teknologi Akwatek dan Akwadyne, LIFETIME WARRANTY, certified by USA, Canada and Quebec Chiropractor Association. Malah mendapat pengiktirafan Superbrand.

Btw, Hai-O is certified Syariah Compliance by Securities Commission, so kalau harga barangan #1 company yang terhangat di pasaran ini tidak menepati syariah, confirm-confirm la tak dapat Syariah Compliance tu kan??

Salha pun pernah discuss pasal topic Halal & Haram ini di sini --> http://salhazain.com/blog/?p=2814

Ooh, berbalik kepada kisah pembeli tadi, . Alhamdulillah si pembeli panjang akal dan sempat berfikir, yang si penjual X tu just nak let-go barang, maknanya confirm-confirm la tiada after sales service. Kalau salah size mcm mana? Kalau nak repair PB macam mana? Serupa tiada Lifetime Warranty tu.

disclaimer: ini adalah pemahaman saya menerusi ayat Al-Quran dan Hadis dari artikel yang disertakan.
Hane Hassan

hanehas@gmail.com

call/text/whatsapp

+6019 6210521

Monday, 14 March 2011

Biz Partners Meet and Greet

Hello All,


Please meet and greet my biz partners, firstly thank you to my great leaders who needs no introduction


Hanis, Salha and Adliza


towards the end of promo month, memang ramai yang hendak beli Premium Beautiful corset ini. Hane kenalkan kepada biz partners Hane. So selain beli dari Hane <019 6210521> boleh juga beli dari my gorgeous biz partners near u'olls


Lidia - Dayabumi/Cheras - 0122602979


Alin - KLCC/Setiawangsa - 0192720294




Kak Mas - KLCC/PV8 - 0198840045


Normi - KLCC/Sepang - 0183725751


Sarah - KLCC/Taman Melati - 0127350816


Wafa - Glasgow, UK -




Kip - Sime Darby Medical Centre/PJ - 0129090426




Dewi - Bangi/Kajang - 0192339136




Atiqa - Kajang/Monash Uni -0129165263




Fariha - Kajang - 0179611175


Thursday, 10 March 2011

Premium Beautiful Testimonial - no more back pain


Helllooo...selalu sangat bila baca pasal Premium Beautiful ada cerita pasal Premium Beautiful ini boleh membantu mereka yang ada sakit tulang belakang. 
well,,,, Premium Beautiful is certified by AMERICAN, CANADIAN and QUEBEC CHIROPRACTIC  Association, dan memang boleh menolong membantu kita mendapatkan postur yang bagus, mengurangkan sakit belakang dan mencegah sakit yang berkaitan dengan postur yang salah seperti slip disc..!! How? because Premium Beautiful consist of 7 memory wires that helps to support your back bone

my customer all the way from japan and also my friend testimonial on Premium Beautiful


"slouching is no longer an option for me since pakai PB. tteiuka, i can't slouch anymore sbb rasa sakit belakang if I slouch.slalunye duduk/diri tegak all the time yg rasa sakit. now mmg rasa lagi relax if duduk/diri tegak.berkesan gak PB ni.thanks for introducing me to PB Hane Hassan!"



oooohh..glad i could help, hehe...:)

those yang interested to get Premium Beautiful at promo price, sila contact

Hane Hassan

hanehas@gmail.com

call/text/whatsapp @ +6019 621 0521

P/S: PROMO PRICE ENDS 25th MARCH 2011....HURRRYYYY..!!!


Congratulations~

This is lonnnnng overdue entry


To my biz partner Wafa


For achieving another level in this biz,

Januari, dalam masa sebulan dah dapat naik SSM.:)

Apa yang amazing nya Wafa ni, dia buat biz ni from rumah je, sementara tunggu visa lulus nak sambung belajar di Uni of Glasgow, UK. Jangan fikir “alaaa..senang la, tengah cuti, takde nak buat apa..” adoiii, Wafa ada baby (Aliyya yang sgt2 cute) and of course la tiada maid, kereta ada satu je yang husband dia guna utk pergi keje, duduk pula kat Putrajaya yang sangat la susah public transport kan, sambil tu kena tulis paper untuk PhD lagi..…tapi dengan semangat yang tinggi, she DID it..!!

I am so amazed with her ENTHUSIASM and PASSION and DETERMINATION..!! Biz ini work in group ok, with so many level of support and Wafa’s RIGHT attitude in the biz, her group is doing reaaalllly, REALLLY well here…as a prove, her biz partner,


Dewi achieved SSM in Febuary..

clap.clap.clap for both of them…!!!

ini bukan biz syok sendiri ye, must grow together in the biz…and with so many strong level of support, I’m soooo happy to say that Wafa’s biz in Malaysia is blooming and in good hands..mana tak nya, Wafa herself always presence, DSM (ehem, ehem yours truly), DDM (kak Adliza, we love youuu), two amazing CDM, CDM Salha and CDM Hanis. Those with sheer determination, kami pun sangat suka untuk menolong sementara tunggu Dr. Wafa balik Malaysia bulan oktober ini.

distance? What distance..selalu sgt borak dgn dia rasa dekat sangat...kalau kat Malaysia pun same method of communication juga which is thru calls/sms/whatsapp/bbm/emel/facebook/chat

Keep up the good job girl..!! Premium Beautiful-ized women of Glasgow occay..

xoxo

Hane

+6019 6210521

Friday, 4 March 2011

Sutera Pasar Payang

heLLooo~ hane outstation ke Paka 2 minggu lepas, so alang-alang di Paka, selain berbiz PB (thanks ye orang Kuantan/kerteh/paka :)) sebelum balik KL singgah (??) la Pasar Payang..ahaks, singgah la sangat kan..strategi adalah pilih kedai yang nampak macam banyak kedai lawa, beli je semua kain kat situ so that boleh tawar-menawar dengan hebatnya..but not by me la, saya tak reti..saya bawa penawar berjaya...hasilnya, Cantik tak?





yeay..all kain sutera ekslusif permata, yes included yang kat tengah-tengah tu yang tiada beads pun..oh, sangat puas hati, apatah lagi bila tunjuk sana tunjuk sini, pilih sana pilih sini, orang lain baik hati & penyayang tolong bayarkan..weee~

hhhmmmm..tapi tak puas hati pula sebab colour-colour yang beli tu semua "vibrant"..so next mission nak beli kain colour soft and pastel..but sedikit kurang best sbb ada pesanan penaja "cari la...tapi bayar sendiri.." hukhuk

yeay~jumpa kedai yang best juga..lagi sekali, Cantik tak???





sangat lah cantik sampai masa nak bayar tiba-tiba penaja yang dah tak nak taja tu kata, "takpela..saya bayar.." me replied "ooohhh..thankss.." dalam hati "should have taken three, hmmm sempat tak kalau nak tambah kain pink lagi satu tu..ke kena stop here? can i push it? should i? maybe have to stop.."(yes, my mind works hard at extorting him...)

after that, cepat-cepat balik..ahaks. yes, that's all yang dibeli from Pasar Payang. (yes, i know tiada apa-apa pun untuk driver cum penaja cum tukang tawar-menawar..)